Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Prahy-Troje do Levého Hradce

10. 6. 2007


Ze stanice metra trasy „C“ nádraží Holešovice jedeme autobusem č.112 do stanice ZOO. Zde vystoupíme a nenecháme se uchvátit davem, který se jde podívat na zvířátka. Ale jdeme dolů k řece, kde se vydáme doprava po proudu Vltavy a po červené turistické značce. Po pravé straně budeme mít pražskou ZOO a po levé straně můžeme pozorovat pestrý život na řece. Mineme přívoz  Podhoří – Pobaba, psí útulek v Troji, další přívoz Zámky – Sedlec a dostaneme se k vyústění zajímavé lokality Draháňská rokle. Ta však není dnes předmětem našeho zájmu. Pohodlným tempem se dostaneme dále k přívozu Klecánky – Roztoky u Prahy. Zde se můžeme občerstvit u stánku než nám pojede přívoz ( popřípadě jen tak posedět ). Na druhé straně řeky půjdeme kousek po žluté značce  k rozcestí se zelenou značkou . Po ní se vydáme doprava cestou mezi řekou a železniční tratí. Po této cestě se dostaneme k viaduktu po levé straně pod který odbočíme. Nyní půjdeme kousek do kopečka, kde se ti starší nebo urostlejší trochu zadýchají. Kopeček však není dlouhý a my nejdeme závod. Nyní již jsme v Levém Hradci a zelenou značku neopustíme. Nahoře půjdeme doprava a mineme ( nebo nemineme ) hospůdku se zahrádkou do které se můžeme vrátit. Dojdeme na náměstíčko, kde je dřevěná věž ve které sídlí průvodcovská služba a kde si můžeme koupit suvenýry, pohledy z Levého Hradce a vstupenku která nás oprávní k prohlídce kostela sv.Klimenta a okolí. Pod podlahou kostela jsou zbytky původní rotundy  ( přístupno ) a v samotném kostele jsou nádherné zachovalé nástěnné malby. Na přilehlém hřbitově je uložena urna komika Miloslava Šimka. Průvodce nás také zavede na nádherné esoterické místo. Osoby které jsou citlivé na tyto vjemy je zde pocítí. Jestliže se vydáme cestičkou vpravo kolem hřbitovní zdi, dostaneme se na místo odkud je nádherný pohled na údolí řeky Vltavy. Když se dosytnosti pokocháme historií křesťanství na našem území a pohledy na Vltavu. Popřípadě ukojíme hlad a žízeň v hospůdce, sestoupíme dolů k železniční zastávce Žalov, a vlakem se vrátíme domů. Ušly jsme cca 12 km ( z Troje ). A je nám dobře protože jsme udělaly něco pro tělo i ducha.

 

Kdo si myslí, že neujde tuto trasu celou, může do Roztok u Prahy jet vlakem z Masarykova nádraží.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Troja - Levý Hradec

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Naléhavé...

(Mishana, 14. 7. 2009 11:35)

Prosím, chtěla bych se zeptat, jestli je ten hřbito veřejnosti pístupný...Díky, prosím, odepište na email Misa.Moricova@seznam.cz - moc dík

také zajímavé

(abzik, 8. 9. 2007 11:51)

http://www.abziktrabantfanklub.wbs.cz/

výlet

(Martina Straková, 13. 6. 2007 14:34)

Velmi pěkně,přehledně a zajímavě popsaná trasa,určitě se na tento výlet co nejdříve vypravíme,také fotky jsou opravdu pěkné...jen tak dále,držíme palečky.